Bir Başka Aşk
ZEYTİNYAĞIM AKHİSAR'DAN
Akhisar son dönemde yıldızı parlayan bir şehir. Çalışkan ve cana yakın insanların kenti. Akhisar tam 14 milyon zeytin ağacıyla en fazla zeytin ağacına sahip ilçe ünvanını taşıyor.
Türkiye’nin tescilli en yaşlı ağacı da bu bölgede ama zeytinin başkenti diye anılması son 40 yılda dikilen makinalı tarıma uygun genç ve verimli zeytinlikler sayesinde oldu. Kalite ve miktar olarak Türkiye’nin en yüksek ve istikrarlı bölgesi burası olduğu için yerel müteşebbisler ve ülke çapındaki büyük zeytin firmaları modern zeytin ve zeytinyağı işletmelerini Akhisar’da kurdular.
Hem en çok zeytin ağacına sahip ilçe, hem de zeytin ticaretinin merkezi olunca #zeytindeninceakhisar’ın akla gelmesi de gayet doğal.
AKHİSAR
Herkes Akhisar zeytinyağlarının yüksek kaliteli aynı zamanda uygun fiyatlı olmasının sırrını merak ediyordur.
Akhisarlılar zeytin ağaçlarına sofralık zeytin elde etmek için özenle bakar, sofralık zeytin olarak değerlendirilemeyecek küçük tanelerinden ise zeytinyağı elde ederler. Sofralık zeytin üretmek için tanelerin albenili olması gerekir. Bu nedenle yaz boyunca zeytin ağaçları sulanır, gübrelenir ve haşere mücadelesi yapılır. Hasat zamanı taneleri zedelememek için sırıkla vurulmaz, tek tek elle toplanır ve hava alan kasalarla taşınır. Boylarına göre sınıflandırılan zeytin tanelerinin irileri ve orta boyları sofralık zeytin, küçükleri ise yağlık olarak ayrılır.
Yani sofralık zeytin kalitesinde zeytinlerden elde edildiği için Akhisar’ın zeytinyağları düşük asitli ve yüksek kaliteli olur.
Akhisar’da 5 farklı zeytin çeşidi yetişir. Bunların bir kısmı yeşilken bir kısmı da siyahlaştıktan sonra toplanır. Yeşil zeytinlerin yağları Erken Hasat olarak tabir edilen buruk-acı lezzette, siyah işlenen zeytinlerin yağları ise daha yumuşak olur.
Birbirinden farklı çeşitleri topraklarında yetiştirmeleri sayesinde Akhisarlılar her zevke hitap eden yağları üretebilmektedir.
Güney Ege ve Kuzey Ege zeytinyağlarının farkı da tam olarak buradan doğar. Kullanılan zeytinlerin çeşidi ve
yöresel farklılıklarının zeytinyağının tadında ve kokusunda yarattığı fark, bu yağları birbirinden ayıran o karakteristik
lezzetleri oluşturur. Ayvalık-Edremit Körfez bölgesinin zeytinlerinden üretilen Kuzey Ege Zeytinyağları, eşsiz deniz havası ve
Kaz Dağları’nın ferahlığı ile beslenen açık renkteki zeytinlerin, taze, akışkan ve az meyvemsi lezzetini taşır.
Muğla-Milas-Akhisar bölgesinin zeytinlerinden üretilen Güney Ege Zeytinyağları ise, aromatik kokusu ile birlikte yoğun,
meyvemsi ve daha baskın lezzeti ile sofraların baş tacı olur.